Marc Van Ranst bevestigt: reizen met de motorhome of caravan één van de veiligste reisformules deze zomer

Marc Van Ranst bevestigt: reizen met de motorhome of caravan één van de veiligste reisformules deze zomer

Door de coronacrisis en de daaruit voortgekomen veiligheidsvoorschriften zien veel Belgen zich gedwongen hun vakantie uit te stellen of te annuleren.Toch ziet de toeristische sector een klein lichtpuntje aan het einde van de tunnel. De hele sector kijkt reikhalzend uit naar de toelating van toeristische verplaatsingen die er volgens viroloog professor Marc Van Ranst begin juni mogelijk aankomt. De ideale stimulans om over te gaan tot de huur of aankoop van een motorhome of caravan.  

Onderweg, zoals thuis

Tijdens deze wereldwijde pandemie vrezen velen de verspreiding van het coronavirus.In een interview met Frédéric François, secretaris-generaal van de beroepsvereniging Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association (BCCMA), bevestigt Marc Van Ranst dat reizen met de motorhome of caravan een verantwoorde en veilige manier van reizen is. Reizigers zijn ‘thuis’, ongeacht hun bestemming. Ze beschikken aldus over eigen toiletfaciliteiten en hoeven geen beroep te doen op bijvoorbeeld externe eetgelegenheden. In het vrijetijdsvoertuig is het perfect mogelijk de eigen bubbel in stand te houden. Contacten met anderen kunnen beperkt worden, in tegenstelling tot wanneer men reist met het vliegtuig of in een druk hotel verblijft.

Marc Van Ranst: “Als viroloog kan ik niets op deze manier van reizen niets tegen hebben. Of je nu thuis in uw bubbel zit, of in uw caravan, dat biedt eigenlijk dezelfde veiligheid.”

Maatregelen bij verhuur en verkoop

Zoals bij elk contact tussen derden is het ook tijdens een toonzaalbezoek bij de dealer essentieel dat men de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen naleeft.De officiële verhuurders van de motorhome of caravan zullen er ook steeds voor zorgen dat de voertuigen reisveilig zijn en zullen hiervoor de nodige maatregelen nemen. Aangezien veel ontsmettingsmiddelen (op basis van alcohol en andere chemische substanties) voor verkleuring kunnen zorgen van het dashboard en andere kunststofcomponenten, kan men gebruik maken van water en zeep. Indien de reiniging grondig gebeurt, volstaat dit, aldus Vlaanderens bekendste viroloog. Bovendien, zo vult hij aan, is het onmogelijk elk oppervlak volledig te steriliseren. Op regelmatige basis een degelijke reinigingsbeurt en voldoende vaak de handen wassen blijft de boodschap.
Wanneer men strikte hygiënemaatregelen respecteert, zoals men ook in elk griepseizoen moet doen, ziet Marc Van Ranst verder geen noodzaak tot verregaande bijkomende maatregelen. De motorhome minstens 24u met ramen en deuren laten openstaan of het UV-behandelen van het voertuig mag natuurlijk, maar hoeft eigenlijk niet.

Op ontdekking doorheen België

De kans is groot dat veel landen in Europa de grenzen komende zomer nog gesloten houden voor toeristen en niet-inwoners. Marc Van Ranst ziet momenteel geen enkele reden waarom binnenlandse reizen vanaf juni niet terug toegelaten zouden zijn. En gelukkig herbergt België tal van verborgen pareltjes die meer dan de moeite waard zijn om te ontdekken. De kust en de Ardennen mogen dan wel de populairste vakantiebestemmingen zijn in eigen land, zowel ten noorden als ten zuiden van de taalgrens zijn natuurpracht, historische schatten en een rijk cultureel patrimonium in overvloed aanwezig.

Marc Van Ranst: “De reden waarom binnenlandse verplaatsingen nu nog niet zijn toegelaten, heeft niets met de caravan of motorhome te maken, maar heeft er gewoon mee te maken dat het toerisme in het algemeen nog niet is heropgestart.”

Op reis met huisdieren

Vakantiegangers die erop uit trekken met hun huisdier, hoeven volgens Marc Van Ranst ook niet te vrezen voor een besmetting bij of overdracht door hun geliefde reisgezel. De enkele katten waarbij symptomen van het virus werden vastgesteld, zijn uitzonderingen. Het is dan ook zeker geen substantiële transmissieweg voor het virus, verduidelijkt de viroloog.

Inspiratie opdoen

Droom alvast van een volgende veilige vakantie: https://www.youtube.com/watch?v=rN8PZhq96yw
Reizigers worden aangezet om van zodra het weer toegelaten is, hun reisverhalen uit binnen- en buitenland te delen op sociale media met de nieuwe hashtag #reismetuwkot.

Bezoek voor meer informatie, tips en advies of inspiratie omtrent reizen met de motorhome of caravan zeker de website Campaway.be. Men vindt er ook een handige store locator voor professionele aanbieders van vrijetijdsvoertuigen, zowel voor aankoop als verhuur.

Over BCCMA

De Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association verdedigt de belangen van constructeurs en importeurs van vrijetijdsvoertuigen in België. De vereniging is de spreekbuis van alle professionals uit de sector die handelen in caravans, motorhomes, stacaravans, campingmateriaal en accessoires. BCCMA promoot en komt op voor het mobiliteitstoerisme op sociaal, cultureel en economisch vlak. Daardoor is de vereniging zowel een informatiebron voor alle gebruikers van vrijetijdsvoertuigen als een permanente gesprekspartner voor professionals en officiële instanties.

Story image

 

Kim Van Pee Project Manager, Two cents
Over Campaway

Campaway is een initiatief van de BCCMA, Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association. Door informatie te verschaffen over reizen met de motorhome, caravan en vouwwagen en inspirerende reisverhalen te delen wil Campaway deze levensstijl promoten.

Campaway
Reyerslaan 204 bus 7
1030 Brussel